Left Fortsätt shoppa
Din beställning

Du har inga produkter i din varukorg

Fri frakt från 699 kr
Tre tips - Så skyddar du ditt barn på nätet

Tre tips - Så skyddar du ditt barn på nätet

Nätet är en självklar del av vardagen för barn som växer upp idag. Att umgås, spela och leka online är lika naturligt för dem som i det verkliga livet. Som förälder är det näst intill omöjligt att hålla koll på allt de möts och påverkas av, och ganska snabbt kan vi tappa greppet om vilka sajter och personer de bekantar sig med. Så vad kan vi göra? 

Rusta ditt barn med kunskap
Kunskap och engagemang är det bästa du kan ge ditt barn. Om barnen själva lär sig att se faror och hur man undviker dem, eller vågar berätta för en vuxen, så kan mycket hindras innan det gått för långt.

1. Inför dagliga nätsamtal.
”Har du gjort något kul på nätet idag?” ”Vill du visa någon rolig sajt? Har du sett något som inte kändes så bra?” Var positiv och visa genuint intresse.

2. Prata om vilka faror som finns.
Lagom mycket, utan att skrämmas. Berätta om kroppen, gränser och sexuella övergrepp på nätet. Ge dem kunskap. Bry dig. Forskning* visar att bästa skyddet är när barn känner stöd och vågar prata med vuxna. Om något ändå händer, lägg aldrig skuld på barnet, det är aldrig deras fel.

3. Läs barnböcker.
Det finns flera om nätsäkerhet som barn tycker är roliga och där både polis, skola och föräldrar vittnat om att de hjälpt i förebyggande syfte. Diskutera innehållet med barnen. Här är några exempel:

9-12 ÅR

NOLLAN & NÄTET

Hos oss på barnsmart.se hittar du böcker som lär ditt barn konkreta tips och sunt förnuft som får dem att göra rätt val på nätet. Vi är specialiserad på att stärka barn på insidan och säljer enbart böcker som lär dem viktiga saker. En sådan serie är Nollan och nätet, där man får följa Noelia och hennes bra och dåliga erfarenheter på nätet. Författaren Caroline Engvall arbetar aktivt mot utnyttjande av barn på nätet och har massor av kunskap i ämnet.

6-9 ÅR

Barnen i kramdalen

Barnbokserien om Vändela och hennes vänner i Kramdalen har gjort stor succé i både hem och skolor runt om i landet. Första boken handlar om integritet, tafsare och nättroll och lär barn att känna igen faror och hur de kan agera om något inte känns bra. Barnen i Kramdalen tas fram i samarbete med experter och finns även som flanosaga, målarbok, pysselbok etc.

3-6 år

Nollan Junior

Nollan och nätet finns också för de yngsta barnen, de som inte riktigt har hittat ut på nätet men som snart är där. Nollan junior handlar om bra och dåliga hemligheter och vad man bör berätta om för en vuxen. En nyttig förberedelse inför livet på nätet.

*Enligt raddabarnen.se

SMARTA BÖCKER

Här hittar du smarta böcker som lär ut viktiga ämnen på ett roligt och pedagogiskt sätt. Både för barn och vuxna.

HANDLA SMART - KÖP ETT BOKPAKET

Här hittar du storsäljare som Bojan, Barnen i Kramdalen, Sagor om svensk historia och många fler. Alla till förmånliga paketpris.

PRESENTTIPS

Födelsedagar, julklappar eller gå bort-presenter. Vi vet hur svårt det kan vara att välja.

Låt oss hjälpa er!