Left Fortsätt shoppa
Din beställning

Du har inga produkter i din varukorg

Fri frakt från 699 kr
Veckopeng eller månadspeng?

Veckopeng eller månadspeng?

Det är en gammal tradition att ge sina barn en slant per vecka eller månad – men trots det känner många förvirring kring vilka belopp och villkor som är rimliga. Här bjuder vi på enkla tips och tydliga rekommendationer, baserat på uppgifter från en storbank.

VECKOPENG ELLER MÅNADSPENG?
När ditt barn är runt 10–12 år kan det vara läge att gå från veckopeng till månadspeng. I början är veckopeng bäst eftersom små barn har svårt med tidsuppfattning och planering. 

HUR MYCKET ÄR LAGOM? 
Det beror givetvis på vad ni bestämmer att de ska räcka till. Är det enbart pengar till spargrisen eller valfria köp så är 10-20 kronor per vecka helt ok för en 7-åring. I 10-årsåldern går de flesta över till månadspeng - då är 100-120 kr ett rimligt belopp. När barnen är 13 år får många 250 kronor per månad. Från 16-årsåldern är det vanligt att de får hela eller delar av studiebidraget. 

SJU SNABBA TIPS! 

1. Kom överens om förväntningar tillsammans. Vad ska pengarna räcka till? Vad krävs av barnet för att få dem? Kanske att de städar sitt rum? Eller hjälper till med disken? 

2. Lär ditt barn att förstå pengars värde. Låt hen så långt som möjligt att själv ansvara för sin vecko- eller månadspeng. 

3. När barnet blir äldre – höj beloppet och låt barnet själv betala för till exempel kläder, nöjen och spel.

4. Uppmuntra till att spara en del av pengarna. Sätt konkreta sparmål så blir det roligare och enklare.

5. Undvik (om möjligt) att skjuta till pengar när vecko- eller månadspengen är slut. Då lär du barnet att hushålla med begränsade resurser.

6. Tänk på att alla barn är olika. Anpassa regler och ansvar efter barnets mognad.

7. Tillåt ditt barn att göra misstag – det lär man sig också av.

/Källa: Swedbank