Left Fortsätt shoppa
Din beställning

Du har inga produkter i din varukorg

Fri frakt från 699 kr
Så undviker du onödiga bråk med ditt barn. 7 smarta tips!

Så undviker du onödiga bråk med ditt barn. 7 smarta tips!

Känner du dig tjatig och gnällig ibland? Lyssnar inte ditt barn på vad du säger? Här kommer sju enkla tips på hur du kan undvika onödiga konflikter med ditt barn.

1. Välj dina fajter
Var bestämd och tydlig med det som är viktigt – klara regler skapar trygghet hos barnet. Men släpp det som är mindre viktigt. Det är lätt att kraven blir för höga.

2. Mer positivt än negativt
Tjat och gnäll är inte bara jobbigt, det är lätt att barnet slutar lyssna också. Tänk på att ge fler positiva kommentarer än negativa – det kan ge stor effekt.

3. Sätt rutiner tillsammans
Blir det ofta bråk vid en viss tidpunkt, t ex på morgonen? Sätt rutinerna tillsammans! Ni kanske ska gå upp lite tidigare och ha mysfrukost? Och välja kläder tillsammans? Fråga barnet hur hen vill ha det.

4. Ge ditt barn ansvar
Be ditt barn om hjälp! Börja med mindre sysslor och öka ansvaret successivt. De flesta växer av detta. Att curla skjuter bara upp eventuella problem.

5. Våga be om ursäkt
Var ett föredöme! Efter ett bråk kan du som vuxen vara först med att be om ursäkt, och på sätt visa hur man blir sams igen. Därefter kan ni prata ut om det som hände.

6. Mer tid tillsammans
Avsätt tid, ta bort alla skärmar och prata i lugn och ro. Lär känna varandra ännu lite bättre. Det kan göra underverk för er relation och förståelsen mellan er.

7. Bekräfta känslan
”Jag förstår att du blir ledsen, det är naturligt.” Barn som blir förstådda har ofta lättare att själva förstå. Lyssna och ta deras känslor på allvar. Förklara varför de inte kan få som de vill.

Till sist: Du kan och ska inte undvika alla konflikter, det är en naturlig del av en uppfostran. De här tipsen är till för att minimera de bråk som kan lösas med bättre kommunikation.

Källa: Rädda barnen och Barnsmarta föräldrar

SMARTA BÖCKER

Här hittar du smarta böcker som lär ut viktiga ämnen på ett roligt och pedagogiskt sätt. Både för barn och vuxna.

HANDLA SMART - KÖP ETT BOKPAKET

Här hittar du storsäljare som Bojan, Barnen i Kramdalen, Sagor om svensk historia och många fler. Alla till förmånliga paketpris.

PRESENTTIPS

Födelsedagar, julklappar eller gå bort-presenter. Vi vet hur svårt det kan vara att välja.

Låt oss hjälpa er!