Left Fortsätt shoppa
Din beställning

Du har inga produkter i din varukorg

Fri frakt från 699 kr
Bråk om skärmtid? Här är fem konkreta tips

Bråk om skärmtid? Här är fem konkreta tips

Tycker du att ditt barn tittar för mycket på skärmar? Du är långt ifrån ensam. Här är fem konkreta tips på hur du utan bråk kan få ditt barn att släppa mobilen, paddan eller datorn.

1. Avbryt med känsla
Det fungerar sällan att bara skrika ”Stäng av nu!”. Ha lite framförhållning istället. Sätt en tid då skärmtiden är slut och påminn tio minuter innan. Be ditt barn att avsluta efter nästa spelomgång eller videoklipp. Om du visar respekt är det troligare att barnet respekterar dina regler. 2. Prata med andra föräldrar Alla familjer diskuterar skärmtid. Fråga och utbyt erfarenheter med föräldrar till ditt barns kompisar. Vilka metoder fungerar hos dem? Vad är lagom skärmtid? Ni kanske kan införa liknande förhållningsregler så att barnen känner igen sig oavsett vem de är hos?

3. Fyll dagen med aktiviteter
Välj bort förbud och begränsningar, fokusera istället på att fylla dagsschemat med aktiviteter utanför nätet. Fotbollsträning, kompistid, läxläsning, brädspelskvällar, gemensam matlagning etc etc. Tiden som blir emellan dessa kan vara fri för exempelvis skärmar.

4. Inför skärmfri familjetid
Om hela familjen har skärmfritt en viss tid så är det enklare att följa dem. Kanske från lunch till middag varje söndag? Eller mellan 17-19 varje vardag? Självklart måste vuxna sköta sig exemplariskt, annars lär inte barnen göra det.

5. Bestäm regler tillsammans
Låt barnen vara med och bestämma reglerna. Ska man få två timmars skärmtid per dag, eller 14 timmar i veckan som man själv får fördela? Ska man kunna tjäna ihop till extra skärmtid genom att hjälpa till hemma? Barn som får vara med i besluten är mer benägna att följa dem.

Källa: Rädda Barnen, samt tips från skärmsmarta barnfamiljer.
9-12 ÅR

NOLLAN & NÄTET

Hos oss på barnsmart.se hittar du böcker som lär ditt barn konkreta tips och sunt förnuft som får dem att göra rätt val på nätet. Vi är specialiserad på att stärka barn på insidan och säljer enbart böcker som lär dem viktiga saker. En sådan serie är Nollan och nätet, där man får följa Noelia och hennes bra och dåliga erfarenheter på nätet. Författaren Caroline Engvall arbetar aktivt mot utnyttjande av barn på nätet och har massor av kunskap i ämnet.

6-9 ÅR

Barnen i kramdalen

Barnbokserien om Vändela och hennes vänner i Kramdalen har gjort stor succé i både hem och skolor runt om i landet. Första boken handlar om integritet, tafsare och nättroll och lär barn att känna igen faror och hur de kan agera om något inte känns bra. Barnen i Kramdalen tas fram i samarbete med experter och finns även som flanosaga, målarbok, pysselbok etc.

3-6 år

Nollan Junior

Nollan och nätet finns också för de yngsta barnen, de som inte riktigt har hittat ut på nätet men som snart är där. Nollan junior handlar om bra och dåliga hemligheter och vad man bör berätta om för en vuxen. En nyttig förberedelse inför livet på nätet.

*Enligt raddabarnen.se

SMARTA BÖCKER

Här hittar du smarta böcker som lär ut viktiga ämnen på ett roligt och pedagogiskt sätt. Både för barn och vuxna.

HANDLA SMART - KÖP ETT BOKPAKET

Här hittar du storsäljare som Bojan, Barnen i Kramdalen, Sagor om svensk historia och många fler. Alla till förmånliga paketpris.

PRESENTTIPS

Födelsedagar, julklappar eller gå bort-presenter. Vi vet hur svårt det kan vara att välja.

Låt oss hjälpa er!