Left Fortsätt shoppa
Din beställning

Du har inga produkter i din varukorg

Fri frakt från 699 kr
Därför ska du läsa för ditt barn

Därför ska du läsa för ditt barn

Forskning visar att en sjuttonåring som vuxit upp med regelbunden läsning har ett ordförråd på ungefär 50 000-70 000 ord, medan de som inte gjort det kan cirka 15 000-17 000 ord. Det är en enorm skillnad.

Vilken skillnad gör det i praktiken?
Enligt professorerna Ingvar Lundberg och Mats Myrberg på Göteborgs universitet så behöver en vuxen cirka 50 000 ord för att klara sitt dagliga liv, följa med i nyhetssändningar och kunna ta till sig en normal nyhets- eller instruktionstext. När ska man börja läsa? När barnen är små. Eller så fort som möjligt. Redan vid sju års ålder kan skillnaden vara stor, vilket innebär att barn som läser och lyssnar till texter regelbundet får ett försprång redan från första skolåret.

Vad ska man läsa?
Det är förstås valfritt, all läsning är bra. Men gör du läsningen rolig och intressant är chansen större att barnen tycker om det och fortsätter på egen hand. Välj ämnen du vet att ditt barn gillar. Eller kan bli intresserad av.

Vi på Barnsmart kombinerar läsning och lärande
Barnsmart.se har specialiserat sig på läsvänliga böcker som stärker barn på insidan, där barnen lär sig något spännande medan de läser. Här finns allt från sagor om svensk historia till böcker om känslor, mindfulness, lekar, mobbning, nätsäkerhet och naturvetenskap. Och det är enkelt att hitta ditt barns läsnivå tack vare en tydlig åldersindelning.